​Næstved Rygcenter følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. 


Læs mere her

​BOOK EN TID  

auricular-phone-symbol-in-a-circle​  ​+45 55 73​ 8​8 44​

​Telefontider:

Mandag til torsdag:

kl. 08:00 til kl. 11:00 + kl. 12:00 til kl. 16:00.

Fredag:

Kl. 08:00 til kl. 11:00 + kl. 12:00 til kl. 14:00.​

Vi behandler dig godt​

facebook

Piskemæld

Det er svært at generalisere piskesmæld, da ikke er to personer og to ulykker der er ens. Osteopaterne hos Næstved Rygcenter har specialiseret sig og laver en grundig udredning som kan afklare ulykkens omfang.

På trods af forskellige ulykker er der nogle ting, der går igen, og som man skal være særlig opmærksom på.

​​

Et piskesmæld er ikke bare et piskesmæld. Det er vigtigt at forstå, hvilken form for ulykke, der er sket. Er der sket påkørsel bagfra eller fra siden, har sele været benyttet osv.

Det er vigtigt at få afklaret, hvilke tidligere skavanker patienten har haft. Og det er derfor vigtigt med en grundig information om patientens tidligere helbred.

Undersøgelse af hele kroppen er nødvendig. Specielt hele rygsøjlen fra kæbeleddene til halebenet, låsninger, ledbånd, hypermobilitet i OAA og kranie, nerver, f.eks. syns- og øjenmotorik-nerverne, som ofte påvirkes ved traume i OAA.

Piskesmæld sker ved ulykker, hvor hele kroppen påvirkes. Derfor skal hele kroppen undersøges for skader. F.eks. kan ribbenene være trykket på grund af selen. Eller underbenet kan være skadet ved tråd på bremsen samtidig med påkørslen.

Kroppen får et chok ved ulykken. Binyrerne sender meget adrenalin ud i kroppen. Og efterfølgende oplever mange patienter smerter i flanken på grund af dette. Binyrernes hormonproduktion er smertedæmpende og inflammationshæmmende. Derfor opleves ulykken ofte ikke så svær lige efter ulykken. Mange fortsætter deres (måske stressede) liv uden at tage hensyn til ulykken.

En langvarig piskesmældsbehandling kan ofte opfattes som to skridt fremad og et tilbage. Ofte når patienten får det bedre efter nogle behandlinger, er der en masse hængepartier, der skal indhentes. Eller den gamle (stressede) hverdag genoptages. Her opdager patienten, at fordi symptomerne dæmpes, er det ikke ensbetydende med, at årsagen til smerterne fjernes. Det er vigtigt at tage sin genoptræning efter et piskesmæld meget alvorligt.​

Eksempel på behandlingsstrategi ved piskesmæld:

Kombination af osteopati, fysioterapi og træning.

Det gælder først og fremmest om at kunne kontrollere, hvis der er en kronisk smerte (irritation) i nakke/hoved. For eksempel kan låsninger i knogler løsnes, så blodet kan flyde frit. Stræk på nerver eller ganglion cervikales tages af. Når den kroniske smerte er kontrolleret, og de låste led bevæger sig, så skal de hypermobile led stabiliseres.

Det sker i starten ved at udføre det, der kaldes proprioceptiv træning. Det vil sige, at en terapeut lægger en blid modstand på kroppen, hvorefter kroppen så skal tilpasse sig den modstand, så den ikke skubbes væk. Herved aktiveres selv de mindste muskler omkring rygsøjlen, så patienten bliver i stand til aktivt at stabilisere leddene.

Samtidig er det vigtigt at begynde at træne hjernenerverne. Både balancenerverne og syns/øje-nerverne er vigtige at træne. Det gøres ved øje-øvelser og læsetræning. Det er vigtigt at stabilisere hele kroppen og samtidig træne balancenerverne. Det kan gøres ved at stå på et vippebræt.

Herefter kan man gå skridtet videre og begynde styrketræning af nakkehvirvlerne ved en speciel indkøbt nakketræningsmaskine samtidig med træning af resten af kroppen for at opnå en stærk og smidig krop.​

Næstved Rygcenter

Eskadronsvej 4D, 4700 Næstved

Købmagergade 4, 4700 Næstved

Storegade 10, 4171 Glumsø

Se på kort

​Telefon: +45 55 73 88 44

E-mail: mail@nryg.dk
Lokationsnummer: 5790000169269

Fax: +45 55 73 88 45

​CVR: 15006706

Telefontid & tidsbestilling

​Man-torsdag

Fredag

Fra 08:00-11:00 og 12:00-16:00

Fra 08:00-11:00 og 12:00-14:00

Find mere her